Články

Jak si vybrat smoothie mixér

0

Adam Pencev

Patříte mezi milovníky populární zdravé svačinky známé jako smoothie? Není divu, vždyť tato dobrota plná vitamínů je rychle připravená a můžete si ji pohodlně vzít kamkoli s sebou. Existuje nespočet různých receptů, kromě ovoce a zeleniny lze přidat například protein nebo různá rostlinná mléka, oříšky, semínka apod. Fantazii se meze nekladou. Především ale budete potřebovat kvalitní smoothie maker. Pojďme se tedy podívat, podle čeho se při jeho výběru řídit.

Typy

Předem si uvědomte, co od smoothie makeru vlastně očekáváte a na co jej budete nejčastěji používat. Podle toho se rozhodněte, jaký typ pro vás bude nejlepší. V oblibě jsou zejména stolní smoothie makery, na trhu se ale setkáte také s tyčovými modely. Tyčové smoothie makery bývají levnější a přinášejí vám větší multifunkčnost. Díky více nástavcům s nimi můžete vyšlehat například majonézu, kaši apod. Oproti stolním modelům mívají však menší výkon a výroba smoothie zabere více času.

Výkon

Zkuste se dopředu zamyslet nad tím, jaké suroviny budete ve svém novém smoothie mixéru mixovat. Většinu ovoce a zeleniny zvládnou i méně výkonné mixéry. Pokud byste si však chtěli umixovat led, zmrzlé ovoce, ořechy, semínka, kořenovou nebo listovou zeleninu či třeba i pomlet kávu a vyhnout se hrudkám a nerozmixovaným kouskům, budete potřebovat dostatečně výkonný stroj. Tento faktor se určitě nevyplatí podcenit, jelikož výkonný smoothie maker může mít v kuchyni daleko širší využití. Ideální je vybírat modely od 800 W a více.


Otáčky

Čím je počet otáček za minutu větší, tím jsou suroviny samozřejmě umixovány rychleji a kvalitněji. Vyšší rychlost zaručí hladké umixování, při nižší rychlosti zůstanou drobné kousky. V ideálním případě nabízí smoothie mixér několik rychlostních stupňů pro možnost volby dle surovin, které do smothie dáváte.


Hmotnost

Smothie maker s nižší hmotností se vám bude snadněji přenášet a uskladňovat. Vyšší hmotnost by sice mohla zaručit větší stabilitu, o to se ale většinou postarají přísavné nožičky, díky kterým se mixér nebude sám od sebe nikam přesouvat. Hmotnost se u většiny produktů pohybuje kolem 1 až 2 kilogramů a je ovlivněna také materiály, ze kterých je smoothie mixér vyroben.

Čepele

Kvalitní nerezové čepele jsou srdcem dobrého smothie makeru a měly by být odolné proti opotřebení. V ideálním případě bývají potažené ochranou vrstvou (např. titanem).

Pokud se kvalitní čepele zkombinují s dostatečným výkonem, ani tvrdší suroviny nemají šanci.

Nádoby


Počet, objem a tvar

Dalším důležitým faktorem při výběru smoothie makeru je objem a počet nádob. Pro větší množství členů domácnosti se vyplatí zvolit model s více nádobami. Obzvlášť, pokud ho budou všichni pravidelně využívat a brát si „smoothiečka“ s sebou do školy a do práce apod. Samozřejmě při výběru také zvažte, zda pro vás bude objem daných nádob dostatečný.

Je dobré se zaměřit i na tvar lahví, jelikož v širší objemnější nádobě se suroviny promíchají lépe a dojde k důkladnějšímu zpracování.



Materiál

A v neposlední řadě se soustřeďte i na materiál, který rozhodne o odolnosti nádob. Většina výrobců sází na tritan, což je druh plastu, který je čirý a odolný proti rozbití a poškrábání. Především se ale vyhněte materiálům s obsahem BPA neboli Bisfenolu A, což jsou látky využívané při výrobě plastů a dle výzkumů mají neblahý vliv na lidské zdraví.

Výhoda u smothie mixéru oproti klasickému mixéru tkví hlavně v tom, že nedojde ke zbytečnému špinění nádobí. V jedné nádobě si smoothie umixujete, potom na ni jen nasadíte víčko a můžete vyrazit, takže šetříte i svůj čas.

Čištění a údržba

Smoothie makery jsou tu především pro náš snažší život v oblasti stravování, abychom si mohli rychle a bez námahy připravit něco dobrého a zdravého. Takže i údržba by měla být co nejsnažší. Zjistěte si tedy zda je daný model vhodný do myčky, a to i včetně nožů a nástavců, aby se neotupovaly. Také si před koupí můžete vyzkoušet jeho rozebrání a zase složení.


Funkce

Pojďme se ve stručnosti podívat také na funkce, které nám smoothie mixéry mohou nabídnout.

Nastavení rychlosti otáček – U většiny produktů se setkáme pouze s jednou rychlostí. V ideálním případě však smoothie maker disponuje 3 rychlostmi a vy si tak můžete koktejl umixovat do hladka anebo zanechat drobné kousky ovoce.

Pulsní spínač – Jedná se o tlačítko, které umožní uvést přístroj do chodu jen na krátký okamžik a zaručí tak efektivní promíchání surovin. Najdeme ho u většiny smoothie mixérů.

Displej – U smoothie makeru se s ním potkáme spíše výjimečně, a to především u dražších modelů.

Drcení ledu – Je to otázka dostatečně vysokého příkonu a řada smoothie makerů na tento úkol nestačí. Pokud o tuto funkci stojíte potřebujete některý výkonnější model.


Sekání – Jedná se o doménu spíše klasických mixérů. U smoothie makerů se s touto funkcí setkáte méně často.


Bezpečnost
Bezpečnost na prvním místě, a proto se při výběru rozhodujte i s ohledem na bezpečnostní prvky, jako jsou pojistky proti nechtěnému spuštění a přehřátí. Vhodné jsou také protiskluzové podložky.

Barvy a design
Nezapomeňte, že váš nový smoothie maker by měl lahodit také oku, přece jen se jedná o doplněk do vaší kuchyně. Na trhu je řada barevných provedení a opravdu hezkých designových kousků. Vyberte si proto takový, jaký se vám líbí, abyste ho používali o to raději!


Doufáme, že vám článek pomohl s výběrem a posunul vás blíž k dobře zvolenému produktu. Nezapomeňte se dívat také na spotřebitelské recenze u konkrétních smoothie makerů. Více se můžete dočíst v článku zde.

Fotogalerie