Články

Tipy a návody, jak správně uvařit rýži

0

Alžběta Lapčíková

Původ rýže je sice v Číně, nicméně tato plodina se výrazně podepsala na kuchyni celosvětově. Druhů rýže existuje vícero a my si díky tomu můžeme pochutnat na italském krémovém risottu, španělské paelle či japonském sushi. Výborná je i rýže nasladko v podobě nákypu či mléčné rýžové kaše. Příprava rýže není složitá, má však svá pravidla, , proto jsme pro vás sesbírali pár tipů a postupů, abyste si na ní vždy pochutnali.

Jak správně připravit rýži?

Vařená rýže

Tento způsob přípravy je asi nejčastější a nejvíce známý. Je vhodný především pro krátkozrnné druhy rýže. Kromě vody můžete pro přípravu použít také vývar (u rizota) či mléko (u nákypu nebo kaše).

Postup přípravy:

  1. Rýži vložte do sítka/cedníku s drobnými otvory a důkladně ji properte pod studenou tekoucí vodou, aby se z ní dostal všechen škrob. Proplachujte ji tak dlouho, dokud z ní odtéká bíle zakalená voda.
  2. Přesuňte rýži do hrnce (ideální je široký nízký – rýže v něm lépe změkne a nedeformuje se), osolte a zalijte studenou vodou v poměru 1:2 (1 šálek rýže a 2 šálky vody).
  3. Vařte bez pokličky přibližně 15 až 20 minut při mírné teplotě. Konkrétní dobu varu je však potřeba přizpůsobit konkrétnímu druhu rýže. Pokud si nejste jistí, průběžně ochutnávejte, dokud nebude na skus. Při tomto způsobu přípravy se nedoporučuje rýži míchat, aby se nedeformovala.

Dušená rýže

Díky dušení se rýže stane krásně nadýchanou a je proto ideální volbou, pokud ji zamýšlíte podávat jako samostatnou přílohu. Vhodný druh rýže k dušení je například basmati.

Postup přípravy:

  1. Stejně jako v předchozím případě rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji v cedníku okapat.
  2. Následně rýži zlehka orestujte na troše olivového oleje či kousku másla, je třeba ji stále míchat, aby se nepřipálila. Rýže se obalí tukem a asi po minutě až dvou změní barvu, zesklovatí a rozvoní se.
  3. Nyní rýži opatrně zalijte horkou vodou, osolte a přiklopte pokličkou, už ji však nemíchejte. Při mírné teplotě ji cca 10 až 15 minut duste doměkka.
  4. Na závěr můžete rýži ještě načechrat vidličkou.

Jak uvařit jasmínovou rýži?

Jasmínová rýže je dlouhozrnná, voní po jasmínu a je pro ni typické lehce oříškové aroma. Po uvaření je měkká, nasládlá a lehce lepivá. Jasmínová rýže bývá zaměňována s rýží basmati, oproti ní je však lepivější.
Jasmínová rýže byla původně vyšlechtěna v Thajsku a není proto divu, že se skvěle hodí jako příloha k thajským jídlům, ke kari, kung pau, grilovanému masu, rybám či restované zelenině. Díky své lepivosti se dobře jí hůlkami a je také perfektní na rizota, nákypy.

Zajímavost: Jasmínová rýže snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má vysoký obsah vlákniny a je bohatá na vitamíny a minerály.

Postup přípravy:

  1. Rýži vložte do sítka a následně vnořte do misky s vodou, kde ji krouživými pohyby propláchněte. Následně vyměňte vodu a opakujte 2krát až 3krát, dokud rýži nezbavíte všech případných nečistot (cestovala přes půl světa a je třeba ji zbavit prachu apod.)
  2. Rýži sceďte a nechte asi 15 minut odpočívat.
  3. Vložte rýži do hrnce. Můžete ji osolit, ale nemusíte (v Asii rýži při vaření většinou nesolí, záleží tedy na vašich preferencích). Poté rýži zalijte vodou v poměru 1:1,5 (1 šálek rýže a 1,5 šálku vody).
  4. Po zalití rýži promíchejte, aby se odlepila ode dna. Následně ji už nemíchejte a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum a vařte rýži přiklopenou pokličkou přibližně 15 minut.
  5. Vypněte, odstavte z plotýnky a nechte jasmínovou rýži pod pokličkou ještě asi 10 minut takzvaně „dojít“. Jakmile se do rýže vsákne veškerá tekutina, máte hotovo. Před samotným podáváním ji můžete zlehka nakypřit vidličkou.

Jak uvařit rýži basmati

Rýže basmati pochází z podhůří Himalájí. Je dlouhozrnná, sypká a vyznačuje se máslovou chutí a oříškovou vůní („basmati“ znamená „královna vůní“). V indické kuchyni se typicky využívá k tradičnímu kari, ale hodí se i ke spoustě dalších jídel. Kromě klasické bílé rýže basmati existuje také hnědá odrůda.

Zajímavost: Rýže basmati je přirozeně bezlepková a má ze všech druhů rýže nejnižší glykemický index. Dokáže tedy zasytit na delší dobu a je proto oblíbená jak u sportovců, tak u „dietářů“.

Postup přípravy:

  1. Rýži basmati nasypte do síta a propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Následně nasypte rýži do hrnce s osolenou vodou v poměru 1:1,5 (1 šálek rýže a 1,5 šálku vody).
  3. Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu.
  4. Následně snižte teplotu na minimum a nechte vařit přibližně 12 až 15 minut.
  5. Odstavte z plotýnky, prokypřete vidličkou a nechte asi 3 minuty odstát.

Jak uvařit rýži v sáčku

Maximálně snadnou přípravu rýže představuje rýže prodávaná a následně připravovaná v sáčcích. Nejčastěji se v této podobě setkáte s bílou dlouhozrnnou rýží či případně s tzv. rýží parboiled, což je předpařená rýže, tedy částečně uvařená ve slupce.

Navzdory tomu, že tento způsob přípravy v řadě lidí nebudí velkou důvěru, největší výhodou je, že si rýže i při delším vaření zachová svou kyprost, nadýchanost a nelepí se.

Postup přípravy:

  1. Sáček s rýží propláchněte a připravte si hrnec s litrem vody. Vodu osolte a přiveďte k varu.
  2. Sáček s rýží vložte do vroucí vody.
  3. Vařte asi 14 až 17 minut (dle návodu na obalu).
  4. Hotovo.

Sáček by měl být celý ponořený a v případě, že nevaříte rýži parboleid, můžete do vody přidat trochu oleje. Po uvaření vyjměte sáček z vody (pomozte si např. vidličkou, abyste se neopařili) a nad miskou či jinou nádobou sáček otevřete.

Tip: Pomocí nože propíchněte sáček uprostřed a rozřízněte ho směrem dolů, nyní už jen vysypete rýži z jedné a následně z druhé strany.

Jak uvařit rýži v troubě

Možná se ptáte, proč vlastně vařit rýži v troubě? Pokud nemáte doma rýžovar, konzistentní teplo trouby dokáže vytvořit podobné prostředí pro rýži jako je právě v rýžovaru. Navíc při tomto postupu nedojde k připálení, rozvaření apod. Pokud navíc zrovna nemáte místo na varné desce, je příprava rýže v troubě jasnou volbou.

Pro přípravu v troubě je vhodná zejména basmati rýže a rýže jasmínová (dlouhozrnné rýže), ale zkusit můžete i krátkozrnnou rýži či parboleid rýži. K přípravě v troubě lze použít také celozrnnou rýži, akorát potřebuje o něco delší dobu přípravy.

Postup přípravy:

  1. Troubu si předehřejte: elektrickou na 220 °C a horkovzdušnou na 200 °C.
  2. Rýži si stejně jako u předchozích způsobů příprav pořádně propláchněte v sítku pod tekoucí vodou.
  3. Nasypte ji do pekáčku a zalijte horkou vodou v poměru 1:2 (1 šálek rýže a 2 šálky vody). Osolte a přidejte lžíci oleje / kousek másla.
  4. Pekáč přiklopte víkem a nechte 30–35 minut dusit ( u celozrnné rýže o 10 minut déle).
  5. Před podáváním můžete opět načechrat rýži vidličkou.

Tímto způsobem lze připravit také rizoto – pouze nahradíte vodu vývarem, případně můžete přidat koření, cibuli apod.

Jak uvařit rýži na sushi

Čím dál více milovníků sushi si oblíbilo jeho domácí přípravu. Pokud se chystáte na svou premiéru, nebojte se, nejedná se o nic složitého.

Budete potřebovat rýži vhodnou pro přípravu sushi, která je běžně k dostání. Jedná se krátkozrnnou kulatou rýži, která absorbuje jiné množství vody než běžná dlouhozrnná rýže a je výrazně více lepkavá. Dále budete potřebovat rýžový ocet, cukr a sůl.

Postup přípravy:

  1. Sushi rýži v sítku proplachujte pod tekoucí vodou, dokud z ní nepoteče čirá voda.
  2. Vložte rýži do hrnce a zalijte vodou v poměru 1:1,25 (1 šálek rýže a 1 a 1/4 hrnku vody).
  3. Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu, zlehka promíchejte a stáhněte na nižší teplotu.
  4. Ve chvíli, kdy se vstřebá všechna voda je rýže hotová.
  5. Odstavte rýži z plotýnky, odklopte pokličku a nechte zchladnout.
  6. Zatímco rýže chladne, připravte si rýžový rozvar:
    Suroviny: na 500 g rýže budete potřebovat 40 g cukru, 10 g soli a 60 ml rýžového octa.
    Postup: Cukr, sůl i ocet dejte do kastrůlku a míchejte do rozpuštění, můžete i mírně zahřát na plotýnce, aby se rozpouštění urychlilo.
  7. V posledním kroku přesuňte rýži do větší nádoby a postupně do ní za stálého míchání přilévejte octový rozvar, aby se rýže rovnoměrně dochutila.


Přípravu sushi rýže si můžete zjednodušit s novým rýžovarem a pokud je rýže vaší oblíbenou surovinou, jeho pořízení rozhodně nebudete litovat.

Fotogalerie