Trojhránky z medvědího česneku
Perfektní jídlo z čerstvého medvědího česneku. Vyzkoušejte voňavé a křupavé pečivo.
Potřebujeme
- 500 ml mléko
- 100 ml Hera (rozpuštěná)
- 1 lžička cukr moučka
- 800 g hladká mouka
- 42 g čerstvé droždí
- 2 lžičky sůl
- ČESNEKOVÁ NÁPLŇ
- 125 g máslo
- dle chuti sůl
- 2 stroužky česnek
- 50 listů čerstvý medvědí česnek
- na potření vejce
- na posypání mák, sezam, kmín...
Postup
Z vlažného mléka, cukru a droždí, které smícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek. Smícháme spolu s ostatními surovinami na těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou folií a necháme asi hodinku na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Mezitím si připravíme česnekovou náplň. Máslo rozpustíme a vmícháme do něj sůl a prolisovaný česnek. Medvědí česnek nasekáme nadrobno.
Těsto vyklopíme, rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl rozválíme na obdélník, potřeme česnekovou náplní, posypeme medvědím česnekem a zavineme do rolády. Okraje trochu zastrčíme dovnitř, aby náplň zbytečně nevytékala. Přendáme na plech, vejdou se dvě rolády vedle sebe. A teď přijde nejdůležitější krok. Roládu nakrájíme nožem, došikma - na trojúhelníčky, jak vidíte na obrázku. Překrojíme, ale neoddělujeme. Oddělí se po upečení samy.
Všechny čtyři rolády potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme i posypat, čím chceme.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi půl hodiny.
Necháme vychladnout. Dokonalá pochoutka k pivu, vínu nebo jen tak.